четвъртък, 17 юни 2010 г.

Панда - храбрите мечетаПандата е едно от най-срамежливите животни на Земята.
Този рядък животински вид живее в планините на централен Китай и се храни предимно със стръкове бамбук.Голямата панда се нуждае от огромно количество храна и прекарва три четвърти от деня в ядене.Това обяснява защо на почти всички снимки или картинки с панда, я виждаме да яде стръкчета бамбук.С разчистването на земята за селскостопански цели за пандите остава все по-малка площ за обитаване. В миналото пандите са обикаляли планините, за да търсят други видове бамбук. Днес това е много трудно, защото пътищата, нивите, селищата сечищата изолират горите. Пандите не могат да стигнат до подходяща нова гора, защото домът им е обграден от хора.
За пандите бамбукът е идеалната храна и убежище. Менюто им се състои 99% от бамбук. И така ден след ден, докато бамбукът не започне да цъфти. Тогава дори и най-гладната панда не го яде, защото не е вкусен и хранителен.
Никое друго цъфтящо растение на би създало такъв проблем, но бамукът е специален. За разлика от повечето останали, всички бамбукови растения от даден вид цъфтят едновременно. След цъфтежа бамбукът пръска семената си в плодородната почва. После растението умира. Случи ли се по-големи части от гората да са от един и същ вид бамбук, пандите се озовават изведнъж без никаква храна.
Източник: National Geographic
Тези сладки мечета и съдбата им са вдъхновение за новата ми творба. С нея ще участвам в предизвикателството на КФ12 Картички с източно азиатски мотиви.

четвъртък, 3 юни 2010 г.

Сватбени терзания...

Момичета, имам нужда от едно рамо и малко конструктивна критика.
Бившата ми мениджърка ме помоли да направя две картички за сватби на които ще ходи. Хареса картичките които направих, но на мен едната ми стои много празна.(тази с птичето) Сложих надпис отдолу без да го лепя и пак не ми харесва. Може би заради цвета на хартията. Как мислите дали да сложа надпис отдолу, може би на червена хартия и нещо различно, като "Щастливи завинаги"... Нещо блокирах... Направих и една кошничка сърчице както бях на тази вълна.
Ще съм благодарна на всякакви критики от ваша страна. Благодаря предварително!